Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel is van essentieel belang voor onze gezondheid. Een te grote discrepantie in bloedsuikerwaarden leidt op lange termijn tot een breed scala aan gezondheidsissues. Kwalen die je absoluut wilt én kunt vermijden, als je je bewuster bezig houdt met je voedingspatroon en medische oorzaken kunt uitsluiten. De juiste oorzaken in kaart brengen en slim handelen doen je lichaam alvast een enorm plezier.
Voor we richting de hoogste regionen van onze bloedsuikerspiegel reizen, is het belangrijk om even stil te staan bij de functie van suikers in het lichaam en hun invloed op onze bloedsuikerspiegel. Suikers uit onze voeding worden in ons lichaam omgevormd naar glucose dat als brandstof dient voor onze spieren en organen. Tijdens dit proces helpt het hormoon insuline een handje mee. Insuline is als het ware de sleutel van een celwand, waardoor glucose gemakkelijk tot in de cel kan dringen. En dit brengt ons dan bij de vraag: “Wat is de bloedsuikerspiegel?”. Simpel, de bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose in jouw bloed. En deze kan dus stijgen en dalen.
Wanneer er geen of onvoldoende insuline wordt aangemaakt, blijft de glucose in je bloed ronddwalen en opstapelen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en kan dit zelfs leiden tot een glucosepiek waarbij het glucoseniveau te hoog is.
Wanneer je te veel actieve insuline hebt, of je te weinig voeding binnenkrijgt, kan dit je bloedsuikerspiegel verlagen en leiden tot een glucosedip waarbij je glucoseniveau te laag is.
Deze laagtes noemen we hypoglycemie en de pieken noemen we hyperglycemie. Beide zijn schadelijk voor het lichaam. Symptomen van hypoglycemie zijn vermoeidheid, trillende handen en een verhoogde hartslag. In extreme gevallen kun je zelfs duizelig worden of flauwvallen. Symptomen van hyperglycemie zijn veel plassen, veel drinken en een droge tong.
We raden je aan om inzichten op te doen rond je bloedsuikerspiegel door middel van een CGM (Continue Glucose Monitoring). Hierbij kan je in real-time je bloedsuikerwaarden volgen. Zo ben je perfect op de hoogte van jouw individuele waarden en kun je schommelingen over een langere periode in kaart brengen en, indien nodig, adequaat handelen.