Glucose is de brandstof van ons lichaam en goed gereguleerd zorgt het ervoor dat we de energie hebben om al onze dagdagelijkse handelingen uit te voeren. Wanneer onze inname en verbranding in evenwicht zijn, spreken we van een gebalanceerde bloedsuikerspiegel. Wanneer die balans ontbreekt, moet er gehandeld worden. Waarom? Grote(re) glucoseschommelingen zorgen namelijk op middellange en lange termijn voor énorme, negatieve consequenties in je lichaam.
In de eerste plaats moet je onderzoeken of er geen medische oorzaak is voor deze schommelingen. Je begeleidende arts vormt daarvoor je eerste aansprekingspunt. Als een onderliggende aandoening uitgesloten is, loont het de moeite om je eetpatroon eens onder de loep te nemen. In de regel zorgt een hoge inname van suikers voor een glucosepiek.
Snelle suikers zijn daarom ook je slechtste vrienden, ze worden heel snel afgebroken tot glucose en zorgen onvermijdelijk voor een glucosepiek. Je lichaam reageert daarop door een stevige dosis insuline aan te maken en die reactie zorgt wat later voor de welbekende suikerdip met bijbehorende symptomen als vermoeidheid en, in veel gevallen, een hongerig gevoel. Dat gevoel leidt vaak tot het opnieuw grijpen naar een oppeppertje en zo geraak je in een vicieuze cirkel.
Deze cirkel van bloedsuikerpieken, dipjes en nieuwe pieken over een langere periode doet ons lichaam geen goed. Zo kan er bijvoorbeeld glycatie ontstaan, een proces dat automatisch optreedt tijdens het verouderingsproces. Maar het kan dus ook reeds vroeger ontstaan. Glycatie is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je een sneetje brood te lang laat liggen en het in toast verandert. Maar in plaats van brood, zijn het de eiwitten in ons lichaam en in plaats van een broodrooster, is het suiker. Wanneer er te veel suiker in ons lichaam komt, blijft het aan de eiwitten plakken en wordt deze stijf. Deze onomkeerbare structuren zijn ook wel bekend als advanced glycation end products (AGE’s). Deze kunnen dus ontstaan wanneer het lichaam niet goed in staat is de bloedsuiker te laten dalen zoals in het geval van insulineresistentie en diabetes.
AGE’s kunnen schadelijk zijn omdat ze de normale functies van eiwitten en lipiden verstoren. Ze kunnen leiden tot ontstekingen en oxidatieve stress, wat op hun beurt kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder versnelde veroudering, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en complicaties bij diabetes of kanker.
Wanneer ons lichaam op lange termijn blootgesteld wordt aan grote hoeveelheden glucose, gevolgd door grote hoeveelheden insuline, hoe langer je lichaam moet omgaan met oxidatieve stress en alle gevolgen die daarbij horen. Daarom pleiten we voor gedegen onderzoek naar medische aandoeningen en, als er geen onderliggende oorzaken zijn, het gebruik van bijvoorbeeld een Continue Glucosemeter (CGM) die je bloedsuikerspiegel in real-time en over een langere termijn meet.
Je gezondheid, dat is altijd the long game spelen.