Inzicht in ons bloedsuikergehalte vertelt ons een breder verhaal over onze metabolische gezondheid. Voor diabetici is de constante monitoring van de hoeveelheid glucose in hun bloed al langer dagelijkse realiteit, maar deze inzichten zijn voor iedereen relevant en net daarom zien we continue glucosemonitoring (CGM), waarbij je op elk moment van de dag zicht hebt op je bloedsuikergehalte, als een waardevolle tool voor iedereen die bezig is met hun gezondheid. Eentje die aandoeningen helpt voorkomen in plaats van ze louter te managen.
Laat ons nog even kort inzoomen op een aantal essentials: wat glucose is, kun je uitgebreid in dit artikel lezen. Kort samengevat mag je het gerust de primaire energiebron van ons lichaam noemen. Het gros van de koolhydraten die we eten wordt in ons lichaam afgebroken tot glucose dat via het bloed energie levert aan onze spieren en organen.
Het reduceren van pieken en dalen in ons bloedsuikergehalte (de glucosevariabiliteit) is een hyperbelangrijke sleutel tot een gezond metabolisme. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan: ontsnappen aan suiker in deze razendsnelle wereld vereist tijd en kennis. Tijd die we vaak niet nemen, kennis die we meestal niet bezitten.
Gelukkig komt daar CGM om de hoek kijken. Door de continue monitoring van ons bloedsuikergehalte, oftewel: de hoeveelheid glucose in ons bloed, kunnen we in real-time de effecten waarnemen van bepaalde voedingsmiddelen op ons metabolisme. Eten, meten en weten, daar gaat het om.
‘Wat kan dat broodje kaas nu in hemelsnaam te maken hebben met mijn middagdip?’ Wel, veel. Of net niets. Het is belangrijk te beseffen dat metabolische gezondheid een zeer persoonlijk spectrum is. Wat in jouw lichaam beter of slechter afgebroken wordt, efficiënter of minder efficiënt gebruikt wordt, kan helemaal anders zijn bij je lief, je beste vriend of je moeder.
Anders dan bij de klassieke vingerprik, dat slechts een momentopname weergeeft, werkt CGM via een biosensor die constant meet en communiceert. In de meeste gevallen gaat het om een wearable sensor die zich ergens op het lichaam bevindt, vaak op de arm. Deze sensor communiceert vervolgens met je smartphone, smartwatch, reader of in sommige gevallen, een insulinepomp. Er zijn heel wat sensoren en apps op de markt, elk met hun eigen specificaties. Afhankelijk van je noden heb je meer dan genoeg met een performante app, maar het spreekt vanzelf dat mensen met bepaalde aandoeningen vaker kijken naar de meer geavanceerde toestellen.
De poort naar proactieve gezondheidsoptimalisatie staat dankzij CGM weer een beetje verder open. Real-time informatie en inzicht in je bloedsuikergehalte en de glucosevariabiliteit op lange termijn is een krachtige tool om je levensstijl en de gevolgen ervan te monitoren. Het doet je grijpen naar de juiste voedingsmiddelen en dat resulteert in een energieker gevoel doorheen de dag en een betere nachtrust. We moeten er uiteraard wel bij vertellen dat gezondheid meer is dan louter je suikerpieken en -dalen in kaart brengen, al is dat wel een héél sterke start.