Onze bloedsuikerwaarde, oftewel: de hoeveelheid glucose in ons bloed, geldt dikwijls als de kanarie in de koolmijn. Onevenwichtige waarden, stevige pieken en dalen, over een langere tijdspanne kunnen namelijk resulteren in zeer onwenselijke gezondheidsklachten. Net daarom zijn we enorme pleitbezorgers van het regelmatig monitoren van onze bloedsuikerspiegel. Hieronder geven we een overzicht mee van de verschillende meetmethoden.
Een veelgebruikte methode is de hemoglobine A1C-test (hbA1C), uitgevoerd door een arts. Deze test geeft de gemiddelde bloedsuikerwaarde over de afgelopen 3 maanden weer en dient voornamelijk als diagnosemiddel voor prediabetes en diabetes. Ondanks de bruikbaarheid heeft deze test beperkingen, met name in het vastleggen van glucosevariaties (glycemische variabiliteit), wat cruciaal is voor zowel niet-diabetici als diabetici. Meer lezen over glucosepieken en hun invloed op onze gezondheid kun je in ons artikel ‘Glucosepieken schaden je gezondheid’.
Een andere methode is de glucosetolerantietest, uitgevoerd bij de arts na inname van een suikerhoudende drank. Deze diagnostische test geeft een momentopname van de glucosetolerantie, maar is moeilijk herhaalbaar thuis. Het biedt slechts binair resultaat en geeft weinig inzicht in het bredere, metabole gezondheidsspectrum.
Frequente bloedglucosemetingen via vingerprikken is een zeer toegankelijke optie, maar het gaat opnieuw over een momentopname. Om patronen waar te nemen, moet je het consequent doen over een langere periode heen en moet er een begeleidende arts je resultaten beoordelen
Een geavanceerde methode is het gebruik van een Continue Glucosemonitoringssysteem (CGM). Dit biedt real-time inzicht in de bloedsuikerwaarden en de reactie op voedsel, lichaamsbeweging en levensstijlfactoren. Het toont trends in glucosevariaties en meet de besteedde tijd in het optimale bereik van 3.9 - 7.8 mmol/l.
Als je een vermoeden hebt dat er wat schort aan de manier waarop je lichaam koolhydraten en suikers verwerkt, raadpleeg dan een arts of diëtist. Zij zullen met jou de juiste way of working uitdenken om je bloedsuikerspiegel correct te managen. Sneller handelen is in dit geval slimmer handelen.