Ons immuunsysteem vormt de verdedigingslinie tegen ongewenste indringers in ons lichaam en het speelt daarnaast ook een cruciale rol bij het opruimen van afvalstoffen en beschadigde cellen. We moeten je dus niet overtuigen van het belang van het goed functioneren ervan. Voor die goede functionering is energie nodig en daarbij spelen glucose en onze bloedsuikerspiegel een essentiële rol.
Ons immuunsysteem bestaat uit verschillende actoren, waarbij de T- en B-cellen de protagonisten zijn. B-cellen produceren antistoffen tegen specifieke antigenen die ons lichaam als bedreigend ervaren. T-cellen gaan rechtstreeks met geïnfecteerde cellen interageren, waarbij ze die cellen proberen te doden om zo de verspreiding van virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers te beperken. De zogenaamde regulerende T-cellen spelen dan weer een sleutelrol bij het in toom houden van ontstekingsreacties en ze voorkomen dat ons immuunsysteem overactief wordt en gezonde cellen aanvalt.
Dit systeem, waarbij externe en interne bedreigingen adequaat worden aangepakt, vereist uiteraard energie. Wanneer het immuunsysteem actief is, veroorzaakt dat een kettingreactie waarbij adrenaline vrijkomt, waarbij zich tight junctions in de darmwand openen en waarbij glucose sneller en in grotere hoeveelheden in de bloedbaan komt. Tegelijkertijd verminderen cellen hun gevoeligheid voor insuline, het hormoon dat glucose tot in de cellen brengt, wat resulteert in meer beschikbare glucose voor ons immuunsysteem. Tenslotte zal ons lichaam bij een stevige ‘aanval’ er ook voor kiezen om organen die niet van levensbelang zijn in een soort energie-spaarstand te zetten.
Ons lichaam bedenkt deze strategieën helemaal automatisch, gelukkig maar. In rust heeft ons immuunsysteem gemiddeld zo’n 5 gram glucose per nacht nodig om waakzaam te blijven, maar bij een actieve immuunrespons stijgt die behoefte naar 300 gram. Om maar te zeggen: de noden kunnen stevig fluctueren en net daarom is een goed functionerende bloedsuikerspiegel waarbij glucose (lees: energie) makkelijk tot in de cellen geraakt, essentieel.
Onze bloedsuikerspiegel en ons immuunsysteem zijn met andere woorden communicerende vaten. Anomalieën in onze bloedsuikerspiegel kunnen resulteren in een sputterende energietoevoer richting ons immuunsysteem en issues rond onze bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot het overmatig belasten van die energietoevoer, wat kan leiden tot allerlei aandoeningen, gaande van een overactief immuunsysteem (explainer) tot auto-immuunziektes (explainer).
Als ons immuunsysteem onze belangrijkste beschermer is tegen externe en interne bedreigingen en onze bloedsuikerspiegel instrumenteel is om het geheel in gang te houden, dan weet je meteen waarom we zo hard hameren op een gezonde bloedsuikerspiegel. Bij een vermoeden van problemen, raadpleeg je best zo snel mogelijk een arts. Deze zal de nodige testen afnemen en daarna met jou het juiste plan opstellen, met medicatie en/of aanpassingen aan je levensstijl.