Dat een gezonde, gebalanceerde bloedsuikerspiegel essentieel is voor ons lichamelijk welzijn, hoeven we je niet meer te vertellen. Dat die balans in grote mate afhangt van het evenwicht tussen insuline en glucagon verdient wel een uitdieping.
Een tripje richting onze alvleesklier (pancreas) is een goede start, daar vinden de hormonen insuline en glucagon hun oorsprong. Wanneer ons lichaam koolhydraten moet verwerken, stijgt onvermijdelijk onze bloedsuikerspiegel en grofweg 30 tot 60 minuten na de maaltijd bereiken we de piek. Insuline zorgt ervoor dat de glucose onze cellen kan binnendringen en we hieruit energie kunnen halen, waardoor de piek langzaamaan verdwijnt. Zeggen dat insuline van cruciaal belang is om ons lichaam aan de gang te houden, is met andere woorden een understatement.
In de regel willen we een bloedsuikerspiegel waarbij de niveauverschillen tussen pieken en dalen zich niet te ver van elkaar bevinden. Wat normaal is, durft van persoon tot persoon verschillen. Bij gezonde individuen fluctueert de bloedsuikerspiegel tussen de 4 mmol/l en 8 mmol/l.
Wanneer onze bloedsuikerspiegel onder de grens van ongeveer 4mmol/l duikt, komt glucagon in actie. Om te weten wat glucagon juist doet, moeten we even een ommetje maken richting onze lever. Daar zit namelijk onze reservevoorraad glucose. We noemen opgeslagen glucose in de lever glycogeen en ons lichaam legt deze voorraad aan om situaties waarbij de bloedsuikerspiegel een duik neemt op te vangen. Een prachtig staaltje stockbeheer, zeg maar.
Wanneer we deze energiebron willen aanboren, zal het hormoon glucagon, glucogeen opnieuw omzetten naar glucose. Zo kan ons lichaam er op hun beurt energie uithalen, met de gewaardeerde hulp van insuline.
Ondertussen mag het duidelijk zijn: alles wat de balans tussen deze twee hormonen verstoort, van hypoglycemie en hyperglycemie over diabetes tot een verstoorde werking van de alvleesklier, is problematisch. Als je problemen met je bloedsuikerspiegel ervaart, is een consultatie bij een medisch professional de logische eerste stap. Zo weet je zeker dat er geen onderliggende aandoening aan de basis ligt van je glycemische variabiliteit die in overdrive gaat.
Wist je trouwens dat je vandaag in real-time je bloedsuikerwaarden kunt opvolgen dankzij Continue Glucosemonitoring (CGM)? Lees er alles over in dit artikel.