Onze bloedsuikerwaarde, ook wel: bloedsuikerspiegel of glucosespiegel, vertelt ons iets over de hoeveelheid glucose in ons bloed. Dat glucose dient als brandstof voor ons lichaam wist je ongetwijfeld al, maar laat ons toch nog eens inzoomen op het belang van een gezonde bloedsuikerspiegel en wat dat concreet in cijfers betekent.
Ons lichaam zet koolhydraten en suikers uit ons lichaam om naar glucose, dat is een volledig natuurlijk proces. De glucose zal dankzij het hormoon insuline onze cellen binnendringen en ze van energie voorzien, een volledig geautomatiseerd proces waarbij ons metabolisme de heavy lifting voorziet.
Wanneer er zich systeemfouten voordoen, moet er snel en adequaat gehandeld worden. Anomalieën in de verwerking van koolhydraten en suikers resulteren op korte en lange termijn in gezondheidsproblemen. Problemen die vaak te vermijden zijn.
De bekendste aandoening is ongetwijfeld diabetes of suikerziekte, waarbij de insulineproductie onvoldoende is of waarbij ons lichaam insulineresistentie ontwikkelt. Als je meer wil weten over diabetes en de verschillende types, lees dan zeker ons artikel ‘De verschillende gezichten van diabetes’.
Om in te schatten of er iets schort, is het belangrijk eerst te definiëren wat normale bloedsuikerwaarden zijn. In sommige landen, waaronder Nederland en de VS, worden de resultaten van een glucosemeting afgelezen in de meeteenheid mmol/l. Dit staat voor millimol per liter. In andere landen, waaronder België en Duitsland, wordt de eenheid mg/dl (milligram/deciliter) gebruikt.
Het is meteen belangrijk om mee te geven dat een enkele meting slechts een snapshot is die weinig zegt over de bredere context. Zo zal bij een diabetestest op meerdere dagen een bloedafname plaatsvinden, gevolgd door een analyse in een laboratorium.
Over het algemeen geldt een nuchtere bloedsuikerwaarde tussen 60 en 100 mg/dl als normaal. Voor niet-nuchtere metingen, zoals anderhalf tot twee uur na een maaltijd, wordt een waarde onder 140 mg/dl als normaal beschouwd. Bij een hyperglycemie (bloedsuikerwaarde boven 140 mg/dl) is insuline-interventie vereist, terwijl bij hypoglycemie (lager dan 60 mg/dl) het consumeren van suikerrijk voedsel wordt aanbevolen om een hypo te vermijden.
Mensen met diabetes zijn het gewoon om hun bloedsuikerwaarden dag in dag uit te monitoren, maar ook wanneer je niet aan deze aandoening lijdt, is het nuttig om inzichten te verwerven in je glucosespiegel. Dat kan bijvoorbeeld door Continue Glucose Monitoring (CGM) waarbij je in real-time je bloedsuikerwaarden in het oog kunt houden door middel van een toestel of een app, want uiteraard is voorkomen veel beter dan genezen.
Belangrijk om in het achterhoofd te houden: patronen zijn belangrijker dan momentopnames. Regelmatig hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerwaarden over een langere periode zijn schadelijk. Panikeer dus niet als je eens een enkele uitschieter ziet, maar bekijk het als een marathon: die loop je ook liever over een vlakker parcours.
Hoe beter je kunt inschatten wat de impact is van bepaalde voedingsmiddelen op je metabolisme, hoe beter je die pieken en dalen kunt vermijden. Een aantal regels zijn makkelijk te onthouden: snelle suikers, in snoep of frisdrank, zullen altijd pieken en dalen veroorzaken. Deze links laten liggen is een geweldige eerste stap. Verder is het raadzaam om je voedingspatroon voor te leggen aan een diëtist om zo tot een gebalanceerd dieet te komen dat werkt voor jouw metabolisme.
Zoals altijd gelden de gouden regels: meten is weten en hoe sneller je de juiste inzichten verwerft, hoe sneller je kunt werken naar een lichaam in balans. Nu is dus een geweldig moment om te starten!